tiistai 17. maaliskuuta 2015

St Patrick's Day


Oikeasti St Patrick's  Day on 17.3. , joka on tänä vuonna tiistaina. Monissa paikoissa sitä vietettiinkin jo sunnuntaina, koska St Patrick's Day ei ole Amerikassa kansallinen vapaapäivä, kuten esim. Irlannissa.

St Patrick's Day is  17.3. , which happens to be Tuesday this year. In many cities most of the celebrations took place already on Sunday, as St Patrick's Day is not a national holiday in America. As it is in Ireland for example.

Kaupoissa on jo muutaman viikon ajan ollut tarjolla mm. erilaisia aiheeseen sopivia leivonnaisia.

In stores they sell a lot of different kinds of cookies, cup cakes etc. already for weeks before St Patrick's Day. 







Bostonissa jarjestetaan joka vuosi St Patrick's Dayn paraati, joka nyt siis oli sunnuntaina. Paraatia tulee katsomaan n 600.000 - 1.000.000 ihmista vuosittain. Ei ihan houkuttanut lahtea moiseen ihmisvilinaan, joten tyydyimme vahan vilkuilemaan sita telkkarista. Bostonin vaestosta n20% on sukujuuriltaan irlantilaisia ja joissakin pienemmissa lahikaupungeissa luku lahentelee lahes 50%.

In Boston there is St Patrick's Day Parade every year arranged on Sunday near the real date. There are 600.000 - 1.000.000 people coming to see the parade every year. We found it too crowded and saw some glimpses of it on tv instead. In Boston c. 20% of people are of irish heritage and in some smaller cities nearby the figure is close to 50%. 





Illalliseksi teimme perinteisen amerikan-irlantilaisen keitetyn dinnerin (a.k.a. New England Boiled Dinner), jota on ihan mielenkiintoista syoda kerran vuodessa. Ruokahan on tosi yksinkertainen ja helppotekoinen. Suolassa marinoitu lihankimpale laitetaan kattilaan ja peitetaan vedella. Kun vesi kiehuu heitetaan joukkoon yleensa lihan mukana tuleva maustepussi, jossa on mm. maustepippureita, korianterin siemenia, sinapinsiemenia, neilikkaa, inkivaaria, laakerinlehtia murskattuina. Lihaa keitetaan n 3 tuntia ja loppupuolella sekaan heitetaan kuorittuja perunoita, porkkanoita ja isoja kaalinlohkoja. Ruoka on valmista syotavaksi, kun vihannekset ovat kypsia. Ja jotakin tuossakin ruoassa on, etta sita ihan odottaa - kerran vuodessa. 

We cooked the traditional irish-american dinner (a.k.a. New England Boiled Dinner). It is very simple and easy to prepare. Just cook corned beef with spices (eg. allspice, coriander, mustard seeds, cloves, ginger, bayleaf) in water for 3 hours or until the meat is ready. C. 30 minutes before the meat is ready add some potatoes, carrots and cabbage into the broth. The food is ready to be served when the vegetables are done. It is nice to have this traditional dinner once a year. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti