keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Hiihtolomailemassa Alto Adigessa





Viime viikko oli meidän perheen "settimana bianca" eli suomalaisittain hiihtoloma, jonka vietimme ystäväperheen kanssa Burgeis'in kylässä Trentino-Alto Adigessa. Vaikka Italiassa oltiin edelleen, tällä Alto Adigen eli paikallisen ilmaisun mukaan Sudtirolin alueella ei italiaa puhuta kuin pakon edessä, joten pääsin verryttelemään vanhaa koulusaksan taitoa. Kovin oli unhoon jäänyt...

Burgeis eli italailaisittain Burgusio on pieni mutta elävä kylä alppien juurilla. Sen ihanuus on vanhan perinteen näkyminen katukuvassa; lehmät ammuvat vanhoisssa puunavetoissa aivan kylän keskustassa, paikallinen kauppa myy oman kylän juustolan tuotteita, vanhat ukot ajavat puukuormia talleihin ilman kiireen häivää.



Asustimme viikon Weisses Kreuz -hotellissa, joka on hiljattain upeasti remontoitu perhehotelli kylän sydämessä. Osa hotellista on tosi modernia puurakentamista, osa vanhaa maalaistaloa 1300-luvulta.

 



Kauniiden huoneiden lisäksi hotellissa on kylän paras ravintola, jossa joka ilta tarjottiin 5 ruokalajin illallinen. Ahkerasta urheilusta huolimatta paino ei kyllä päässyt tällä lomalla putoamaan...


Tässä "tagliatelle nere fatte a casa con fette di calamari saltati in padella a spuma alla citronella" eli mustaa tagliatellea pannussa paistetun kalmarin ja sitronella-vaahdon kanssa.



Siipan suosikki-alkuruoka oli taas tartar-pihvi.



Hotellissa oli myös 1300 neliön kylpylä-osasto jossa pääsi rentoutumaan erilaisissa saunoissa, rentoutumishuoneissa kuin lämmitetyssä ulko-ja sisäaltaassakin. Kyllä teki hyvää kipeille jaloille päivän päätteeksi! 




Päivät tietysti vietettiin rinteessä, lapset aamupäivät hiihtokoulussa ja me aikuiset sillä välin reippaasta laskettelusta nauttien. Päivän päätteeksi vuokrattiin kelkat, jolla sitten laskettiin 4 km:n kelkkareitti alas kylään. Kelkkailu on aika hurjaa menoa, vauhti kiihtyi välillä tosi kovaksi ja minä päätin ensimmäisen ulosajon jälkeen suosiolla pysyä letkan viimeisenä.



Reippaan kelkkailun päätteeksi päivän päätösrituaali oli after-ski iglussa, jossa lapset tilasivat kuumat kaakaot ja me aikuiset sitten aikuisten juomia... Zum wohl, cin-cin ja kippis! Kivaa oli ja ensi vuonna taas uudestaan!

Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti