keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Karnevaalit Italiassa




Karnevaali on täällä Italiassa talven päättymisen ja kevään alkamisen taitekohta. Periaatteessa katolisissa maissa karnevaalia juhlitaan irroitteluna ennen paastonajan alkua, joka sitten päättyy pääsiäiseen. No, täällä meilläpäin en ole kyllä huomannut kenenkään paastoavan tai kilvoittelevan henkisesti karnevaalin jälkeen, mutta varsinkin makeita syödään kovasti näinä päivinä :)

Karnevaaliherkkuja täällä Milanon lähettyvillä on kahta sorttia, chiacceret ja bugiet eli "juorut ja valheet". Aika hauskat nimet, lieneekö perua siitä että ennen ankeita paaston aikoja tehdään syntiä oikein tosissaan? Makeat on kyllä melko viattoman näköisiä, upporasvassa paistettuja littania rapeita levyjä, ehkä vähän tippaleivän makuisia, ja päällä reippaasti tomusokeria.

Lapsille karnevaali on ennenkaikkea naamiaisjuhla. Joka kylässä järjestetään "filata" eli karnevaalikulkue, johon lapset sitten osallistuvat. Kadut täyttyvät "coriandoleista" eli niistä pienistä paperinpalasista jotka tarttuvat tukkaan, menevät kauluksesta sisään ja joita lapset rakastavat heitellä toistensa ja erityisesti vastustelevien aikuisten päälle (tänään juuri löysin viimeiset coriandolit pojan kengistä). Ja karnevaalin toinen kohokohta on kepposet; niitä saa tehdä oikein luvan kanssa koko karnevaalin ajan.

Meidän poika on koko tarha-ajan ollut steiner-tarhassa, ja siellä karnevaaliin kuului tärkeänä osana pukujen tekeminen itse, eikä pelkästään lapselle vaan koko perheelle! Ompelukone surisi kuumana muutaman päivän ennen karnevaalia tyylillä saumat suoriksi. Me ollaan oltu metsänhaltijoita, valasperhe (se puku oli kekseliäisyyttä vaativa!), ritareita ja kuningattaria, sekä viimeisenä tarhavuonna metsänhakkaajia. Tänä vuonna kun poika on 1. luokalla koulussa, cowboy-asu oli kerrassaan helppo nakki äidin näkökulmasta! Tässä kuvia asuista...






Eli, buon carnevale a tutti!

Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti