maanantai 2. helmikuuta 2015

Bagna caudaa Piemontessa


Sunnuntaina olimme ystävien luona lounaalla Piemontessa nauttimassa alueen herkkua, bagna caudaa. Tämä ruokalaji on perinteinen piemontelainen herkku jota tarjotaan syksyllä ja talvella erityisesti kuuluisilla viiniseuduilla kuten Roero, Monferrato ja Langhe.

Ystävämme Filiberton suvun viinitila Marchesi Incisa della Rochetta on Rocchetta Tanarossa Monferraton maakunnassa. Filiberto on kuuluisan Sassicaia-viinin tekijän siskonpoika, joten viininteon perinteet ovat suvussa vahvat! Näinollen hyviä viinejä ei pöydästä puuttunut bagna caudan palanpainikkeena.






Lounas alkoi talvisessa auringonpaisteessa ulkona italialaiseen tapaan aperitiivilla, eli oman tilan kahta kuivaa valkoviiniä oli tarjolla paikallisen toma-juuston ja grissinien kera. Yksinkertaista ja maistuvaa!



Sitten siirryimme sisätiloihin takan lämpöön nauttimaan lounaan kohokohtaa. Enemmän kuin ruokalaji, bagna cauda on rituaali jossa ruoka syödään ystävien kesken kastamalla vihanneksia kuumaan öljy-anjovis-keitokseen. Valkosipulia on perinteisissä respeteissä kokonainen “pää” eli kymmenisen kynttä per ruokailija, joten voit olla varma että seuraavana päivänä ympärilläsi kaikki tietävät millä olet herkutellut viikonloppuna. Mutta maku on todella mahtava!






Lounas ei päättynyt tähän vaan seuraavaksi pöytään tuotiin “il brodo” eli useita tunteja keitetty naudanpaistin liemi. Italialaiset rakastavat tätä lientä, jotkut pitävät sitä jopa tärkeämpänä kuin varsinaista paistia jonka sivutuotteena liemi saadaan. Sitten tuotiin pöytään “bollito”, toinen piemonten herkku eli liemesse keitetty naudanpaisti salsa verden ja salsa rossan (punaisen tomaatti-paprika kastikkeen) kera.



Lounas päättyi budino al cioccolato'on eli herkulliseen tummasuklaavanukkaaseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti