Sunnuntaina
olimme ystävien luona lounaalla Piemontessa nauttimassa alueen
herkkua, bagna caudaa. Tämä ruokalaji on perinteinen piemontelainen
herkku jota tarjotaan syksyllä ja talvella erityisesti kuuluisilla
viiniseuduilla kuten Roero, Monferrato ja Langhe.
Ystävämme
Filiberton suvun viinitila Marchesi Incisa della Rochetta on
Rocchetta Tanarossa Monferraton maakunnassa. Filiberto on kuuluisan
Sassicaia-viinin tekijän siskonpoika, joten viininteon perinteet
ovat suvussa vahvat! Näinollen hyviä viinejä ei pöydästä
puuttunut bagna caudan palanpainikkeena.
Lounas
alkoi talvisessa auringonpaisteessa ulkona italialaiseen tapaan
aperitiivilla, eli oman tilan kahta kuivaa valkoviiniä oli tarjolla
paikallisen toma-juuston ja grissinien kera. Yksinkertaista ja
maistuvaa!
Sitten
siirryimme sisätiloihin takan lämpöön nauttimaan lounaan
kohokohtaa. Enemmän kuin ruokalaji, bagna cauda on rituaali jossa
ruoka syödään ystävien kesken kastamalla vihanneksia kuumaan
öljy-anjovis-keitokseen. Valkosipulia on perinteisissä respeteissä
kokonainen “pää” eli kymmenisen kynttä per ruokailija, joten
voit olla varma että seuraavana päivänä ympärilläsi kaikki
tietävät millä olet herkutellut viikonloppuna. Mutta maku on
todella mahtava!
Lounas
ei päättynyt tähän vaan seuraavaksi pöytään tuotiin “il
brodo” eli useita tunteja keitetty naudanpaistin liemi.
Italialaiset rakastavat tätä lientä, jotkut pitävät sitä jopa
tärkeämpänä kuin varsinaista paistia jonka sivutuotteena liemi
saadaan. Sitten tuotiin pöytään “bollito”, toinen piemonten
herkku eli liemesse keitetty naudanpaisti salsa verden ja salsa
rossan (punaisen tomaatti-paprika kastikkeen) kera.
Lounas
päättyi budino al cioccolato'on eli herkulliseen
tummasuklaavanukkaaseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti